سالروز تاسیس شورای نگهبان
؛
پاسدار احکام اسلام و نگهبان قانون اساسی
از ویژگیهای بسیار مهم و بارز تاریخ، تکرار آن است و در بسیاری از برهههای زمانی کشور از طریق قانونهای اشتباه به تاراج رفته است و هنوز هم اگر قرار باشد حنای استعمارگرانی که شیخ فضل الله نوری را به چوبه دار کشید در کشور رنگی داشته باشد مجلس از جمله جایگاههایی است که مستعد این رنگ پذیری است و نمایندگان مردم و شورای نگهبان باید بیدار باشند.
صاحب نیوز-حکیمه سلحشوری بهزادی/ از جمله میراثهای گرانبهای ما مجلس قانون گذاری است. صحیفهی قانون، این میزان گرانبها، آغشته است به خون کسانی که برای اعتلای انسان از جان خود گذشتهاند، گاه مظلومانه و گاه در اوج عزت. سالهاست قانون توانسته است همچون حصنی محکم کشورمان را از هرج و مرجها دور نگه دارد.
پیشانی ایران یادگار زخمهایی است که در فراز و نشیبهای تاریخی به جان خریده، مردانی که برای حفظ رنگ و بوی اسلام در این خاکِ پر ماجرا تلاشهای بسیاری کردهاند. سالروز تاسیس شورای نگهبان اما یکی از این حوادث تاریخی است که کلید خوردن آن در سالهای مشروطه انجام شد.
شیخ فضل الله نوری از علمای تراز اول زمانه خویش بود و برای استیلا و نظارت اسلام بر مصوبات قانونی تلاش بسیاری کرد، این عالم بزرگ در نهایت مظلومیت در کشوری که اسلام در آن مذهب اصلی بود به دار آویخته شد و اینگونه بود که حنای استعمارگران در این کشور رنگ خویش را غالب و دم زننده از دین خدا را در کشوری شیعی مغلوب کرد.
بعدها حضور افراد دیگری چون شهید مدرس در مجلس شورای ملی در زمان رضا شاه پهلوی تا حدودی پر کننده خلاء نظارت دین بر مصوبات بشری بود، ولی شهید مدرس نیز در این راه حذف شد.
انقلاب اسلامی توانست به هدف و تلاشهای گذشتگان برای حاکمیت اسلام بر قانون جامه عمل بپوشاند. شورای نگهبان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دستور بنیان گذار انقلاب، امام خمینی(ره)، در تیر ماه 1359 رسما شروع به کار کرد.
این نهاد متشکل از شش فقیه و شش حقوق دان است تا این شورا دقیقتر بتواند به عنوان ناظر و صافی قوانین پیشنهادی مجلس را که مخالف متن اسلام هستند رد کند؛ نظارت استصوابی بخش مهمی از کار شورای نگهبان است. از طرفی تایید صلاحیت کسانی که قرار است در مسندهای مهم قوه مقننه، مجریه قرار بگیرند و همچنین تایید صحت انتخاباتهای کشور مانند ریاست جمهوری، مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی و همه پرسیها نیز بر عهده این 12 نفر است، این نهاد استراتژیک که به خاطر کارکرد حساسش در تمام دوران پس از انقلاب محل چالشهای فراوان و هجمه دشمنان نظام بوده است.
آنجایی که مردم در انتخاب نمایندگان در مجلس شورای اسلامی و ارائه پیشنهادهایشان نهایت دقت را نداشته باشند امید است شورای نگهبان بتواند پاسداری از احکام اسلامی را گوشزد و اعمال نماید– به ترتیب نظارت استطلاعی و استصوابی – .
شورای نگهبان در موارد متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی توانسته است راههای نفوذ دشمن در قوانین کشور را ببندد اما هنوز هم کشور نیازمند قوانینی است که جلوی سوء استفادهها را بگیرد. بعضی قوانین بانکی و قوانین فرهنگی از جمله منافذی هستند که رنگ بوی اسلامی از آنها شنیده نمیشود و منشاء بسیاری از مشکلات مردم است.
از ویژگیهای بسیار مهم و بارز تاریخ، تکرار آن است و در بسیاری از برهههای زمانی کشور از طریق قانونهای اشتباه به تاراج رفته است و هنوز هم اگر قرار باشد حنای استعمارگرانی که شیخ فضل الله نوری را به چوبه دار کشید در کشور رنگی داشته باشد مجلس از جمله جایگاههایی است که مستعد این رنگ پذیری است و نمایندگان مردم و شورای نگهبان باید بیدار باشند.
مجلس و شورای نگهبان به عنوان معماران قانون، به خوبی میدانند آغاز بنای اصولی، پی ریزی و خشت اولِ اصولی است و اگر این خشت کج باشد بنا تا ثریا کج خواهد رفت؛ بعضی کج رویهای و ضعفهای کشور از قوانین نادرست یا نبودن قانون است، قانونی که برای همه باشد! اسلام ظرفیت عظیم پذیرش “مقتضیات زمان” را در بحث قوانین دارد اما این معماران قانون هستند که خطای انسانی را در آن وارد میکنند و بر شعار ناکارآمدی دین در زندگی بشر دامن میزنند و اینجا، شورای نگهبان جایگاه بزرگی است که در آن توان دین در حل مسائل روز بشری را به رخ میکشد.
- ۹۶/۰۴/۲۶