خدعه آمریکایی" همچنان در مدار دیپلماسی
گروه فرهنگی صبح امید | پنجشنبه, ۸ مهر ۱۳۹۵، ۰۵:۵۸ ب.ظ
گزارش/
سنگاندازیهای مقامات ایالات متحده پیرامون برجام همچنان ادامه دارد و انتظارها برای لغو کامل و سریع همه تحریم بر پایه برنامه جامع اقدام مشترک، برآورده نشده است.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در تداوم اظهارات ضد ایرانی و سنگاندازیهای مقامات ایالات متحده پیرامون برجام، ارنست مونیز، وزیر انرژی واشنگتن دوشنبه 26 سپتامبر در گفتوگو با رویترز عنوان داشت: ایالات متحده به وظیفه خود در چارچوب توافق هسته ای با ایران عمل کرده و تهران هیچ دلیلی برای اعتراض ندارد؟!
این در حالی است که؛ حسن روحانی رئیسجمهور اسلامی ایران در روزهای گذشته و در صحن علنی مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد: واشنگتن به طور کامل به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای عمل نکرده است.
بانکهای بزرگ خارجی نگران همکاری با ایران هستند و از این مساله میترسند که همکاری تجاری و مالی با ایران موجب اعمال تحریمها و مجازاتهای آمریکا شود.
از طرفی مونیز در کنفرانس خبری در حاشیه نشست سالیانه کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی،گفت: تحریمهایی که باید برداشته میشده، برداشته شده است. این تعهد ما بوده است. این مساله اتفاق افتاده است.
وی افزود: تبعات این مساله از نظر اینکه چگونه شرکتهای زیادی سرمایه گذاری خارجی مستقیم در ایران انجام دهند، مربوط به تصمیم دولت نیست بلکه به شرکتها بستگی دارد تا در این زمینه تصمیم گیری کنند!!
مونیز اظهار داشت: واشنگتن فراتر از تعهداتش در توافق هسته ای عمل کرده است و مقامهای ارشد آمریکایی به بانکهای اروپایی نسبت به لغو تحریمها و معنای لغو تحریمها برای آنها اطلاع رسانی کرده است ولی تاکنون تنها بانکهای کوچک و متوسط حاضر به همکاری با ایران شده اند. بانکهای بزرگ برای همکاری با ایران نیاز به شفافیت و اعتماد تجاری بیشتری دارند و این مساله زمان می خواهد.
وزیر انرژی آمریکا تاکید کرد: صادرات نفت ایران به سطح قبل از تحریمها بازگشته و این مساله نقدینگی بیشتری را در اختیار ایران قرار داده است.
با این وجود علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، بار دیگر بر مواضع جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد و گفت: «همچنان انتظارها برای لغو کامل و سریع همه تحریمهای ایران بر پایه برنامه جامع اقدام مشترک، برآورده نشده است».
در همین ارتباط آسوشیتدپرس مینویسد: علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین از عدم لغو کامل و جامع تحریمهای ایران که قرار بود طبق توافق هستهای برداشته شوند انتقاد کرد و گفت، پایبند نبودن طرف مقابل به این توافق میتواند اجرای آن را به خطر بیاندازد.
"احمد دستمالچی" کارشناس مسایل منطقه؛ در گفتو گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پیرامون اظهارات اخیر وزیر انرژی آمریکا گفت:اگر بخواهیم بطور ریشهای موضوع را بررسی کنیم، برجام توافق نامهای است هم محتوای حقوقی دارد و هم دارای روح است. به این معنی که علاوه بر بار حقوقی الزام آور آن، دارای روح تفاهم است. به همین خاطر است که نام برنامه جامع اقدام مشترک را با خود یدک میکشد.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر بپذیریم، طرف غربی به برخی از تعهدات عمل کرده، که خود این موضوع هم جای بررسی داشته و محلی از تردید است، مطابق آنچه که وزیر خارجه کشورمان بخوبی در نشست اخیر نیویورک اعلام کرد؛ ایالات متحده آن پیام و سیگنال لازم (روح برجام) را به شرکای اروپایی برای انجام بهتر برجام ارسال نکرده است.
دستمالچی در تشریح کارشکنی های آمریکا میافزاید: کاخ سفید با اتخاذ مواضع دوپهلو و بعضا چند وجهی پیرامون برجام، یک فضای نامطلوب روانی را بر روح برجام حاکم ساخته است و لذا اظهارات نامعقول وزیر انرژی واشنگتن در همین فضا تعریف میشود. موضع گیری اخیر "مونیز" که او خود یکی از اعضای مذاکره کننده در مباحث فنی برنامه برنامه هستهای بود؛ از جنس و طیف رفتارهای چندگانه و دوپهلو ایالات متحده، سرچشمه میگیرد.
وی گفت: مقامات آمریکایی همواره بطور شفاهی به بانکهای اروپایی ابلاغ میکنند که در چارچوب برجام آزادید معامله کنید، اما این موضوع را هم در نظر داشته باشید تحریمهای اولیه برقرار است، لذا داد وستد با ایران ریسک بالایی را طلب میکند. روشن است که با دریافت اینگونه پیامها از سوی کاخ سفید، بانکها و موسسات مالی که در گذشته بواسطه معامله با تهران، توسط واشنگتن جریمه شدهاند ،به ناچار از مراوده بانکی با ایران سر باز میزنند. این رفتار آمریکاییها یکی از بزرگترین مصادیق نقض برجام است.
این کارشناس سیاسی در ادامه خاطر نشان کرد: دولت آمریکا در ماههای گذشته و در فضای پسابرجام، برخی تحریمها را در کنگره به تصویب رسانده است که از جمله مهمترین آن؛ بلوکه کردن اموال 2 میلیارد دلاری ایران بود. از این جهت، تمام رفتارهای خصمانه دولت آمریکا با روح تعامل اقدام مشترک مغایر است.
همچنین "حشمتالله فلاحتپیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در واکنش به مواضع خلاف واقع وزیر انرژی کاخ سفید، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: این مقام آمریکایی به تأسی از سایر دولتمردان ایالات متحده به نحوی با کلیات و واژگان بازی میکند. بنده معتقدم ما از جزییات و جنبه عملی برجام در حوزه دیپلماسی عمومی بهره لازم را نبردهایم.
وی افزود: اظهارات ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در ادامه ادعاهای اوباما که دائما در حال کلی گویی است و برجام را یکی از افتخارات دولت خود میداند، تحلیل میشود. جمهوری اسلامی ایران دلایل و مصادیق مختلفی در مورد نقض برجام در اختیار دارد که انتظار میرفت؛ رییس جمهوری محترم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از این ادلّهها بمنظور پرده برداشتن از بدعهدیهای مکرر طرف آمریکایی در برجام استفاده میکرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه تصریح کرد: امروز آمریکاییها در دیپلماسی عمومی از موضوع برجام برای دیپلماتیک نشان دادن و ادعای صلح طلبی خود بهره جستند؛ آن هم در دنیایی که دهها میلیون نفر از مردم بیگناه قربانی مطامع سیاسی ایالات متحده شدهاند. اما در شرایط کنونی برجام را سند افتخار صلح و دیپلماسی خودشان نشان میدهند.
فلاحتپیشه در پایان خاطرنشان کرد: اما در روی دیگر سکه، جمهوری اسلامی ایران است که به اعتقاد بنده مسئولان مربوطه در حال حاضر از مصادیق عدم پایبندی واشنگتن به همین افتخاری که از آن دم میزند به خوبی بهره نگرفتهاند.
از تعهد کتبی تا قول شفاهی؛ "خدعه آمریکایی" همچنان در مدار دیپلماسی سلطه
در شرایط کنونی، بویژه در ماههای پس از حصول توافق هستهای؛ رویکردهای متناقض مقامات آمریکایی نسبت به روند اجرایی برجام بر هیچ یک از ناظران سیاسی داخلی و بینالمللی پوشیده نیست. در حوزه اقتصادی و تجارت جهانی کاخ سفید از یک طرف به تسهیل در مناسبات بانکی ایران و اروپا تأکید دارد و از سوی دیگر در تغییر مواضعی آشکار از تهدیدها و نگرانیهای جدیدی رونمایی میکند.
با توجه به رفتارهای ضد ایرانی دولت آمریکا، بانکها و نهادهای مالی دنیا، داد و ستد با ایران را محلی از ریسک سرمایهای قلمداد میکنند. دولت آمریکا تا قبل از وضع تحریمهای ظالمانه علیه مردم کشورمان، بانکها را بصورت موردی بر معامله با ایران تهدید به مجازاتهای سنگین مینمود.
ما امروز شاهد تعهد شفاهی وزیر خارجه آمریکا بمنظور تسهیل در امورات بانکی ایران و اروپا هستیم. باید بگوییم آن مواردی که در متن صریح به طور مکتوب به امضای تهران و طرفهای غربی از جمله ایالات متحده رسیده؛ متأسفانه خدشه بردار شده است و قرائتهای نامتوازنی پذیرا میباشد، لیکن چگونه میتوان، بر قول شفاهی آنها اعتماد کرد.
گزارش از محمدرضاشجاعیان
- ۹۵/۰۷/۰۸